top of page
Zoeken
  • dvanamsterdam

DemenTalent: werken aan dementie-vriendelijk Amsterdam Zuid


Vrijwilligerswerk door mensen met dementie

Meedoen aan de maatschappij is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met dementie en hun familieleden. Meedoen heeft grote invloed op de ervaren kwaliteit van leven. Het is voor mensen met dementie en voor hun naasten van groot belang dat ze actief blijven, structuur, afleiding en zinvolle bezigheden hebben. Voor hen is het, net als voor ieder ander, ook belangrijk het gevoel te hebben dat ze gewaardeerd worden, dat ze zich nuttig kunnen maken en dat ze kunnen genieten zoals ze gewend waren.

Bij DemenTalent worden mensen met dementie in hun kracht gezet door hen vrijwilligersactiviteiten aan te bieden, waardoor zij blijven participeren in de maatschappij. Zij zijn bijvoorbeeld vrijwilliger op een school, bij een bedrijf, een vereniging, een instelling, etc.

Het Amsterdams Ontmoetingscentrum De Pijp van Combiwel waar geïntegreerde ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorger wordt gegeven, is in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam en de buurtwerkers van Combiwel gestart om DemenTalent verder op te zetten. In de televisieserie ‘Niet zonder ons’ van omroep Max werkte een vrijwilliger achter de bar bij cultureel centrum CC Amstel. Momenteel vertelt een vrijwilliger op een middelbare school wat het betekent om de ziekte van Alzheimer te hebben.

Uit onderzoek door het UMC blijkt DemenTalent effectief: mensen met dementie hebben minder gedrags- en stemmingsontregelingen, een positievere stemming en de mantelzorgers voelen zich ondersteund.


Wat weten wij nu? - Talenten en vaardigheden van mensen kunnen nog lang behouden blijven, ook als er sprake is van dementie. De vrijwilliger kan dus verschillende activiteiten binnen een organisatie uitvoeren, die passen bij zijn of haar talenten. - Uit ervaring blijkt dat vrijwilligers via DemenTalent vaak erg blij zijn dat ze een nuttige bijdrage kunnen leveren en zijn daardoor zeer gemotiveerd.

Combiwel werkt aan een dementie-vriendelijke samenleving waarbij mensen met dementie onderdeel blijven uitmaken van de samenleving. De Vrijwilligerscentrale Amsterdam en Combiwel Buurtwerk helpen daarbij, zodat ook dat vrijwilligers, die een dementie ontwikkelen op hun werkplek kunnen blijven.

Kent u iemand met vergeetachtigheid en beginnende dementie voor wie dit heel geschikt is kan zijn?


Hebt u een bedrijf in Amsterdam Zuid dat een vrijwilligersplek wil creëren of heeft te maken met bezoekers of vrijwilligers die een dementie ontwikkelen? Heeft u advies nodig? Dan kunt u contact opnemen met:



Amsterdams Ontmoetings Centrum de Pijp j.bos@combiwel.nl Joke Bos 0206624754/0610848325 Mariska Atmodimedjo 0628639933


Voor meer zie ook interview met Joke Bos

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page